ČAROBNA ŠUMA

Kada se sve bajke koje znamo i koje ne znamo nađu na jednom zidu…

Najveći mural u Beogradu nalazi se u školskom dvorištu OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu. Velik je pedeset metara u širinu, dva sprata u visinu, neizbrojivo (čak ni na prste svih đaka u školi) uzdaha, širenja zenica, ubrzanih otkucaja srca… i drugih simptoma jasnog i glasnog divljenja.

Zid je oslikalo dvanaest umetnika, sleva nadesno ovim redom: Arsek (Bugarska), Erase (Bugarska), Malakkai (Španija), Artez (Srbija), Piros (Srbija), Corte (Španija), Junk (Srbija), Monsta (Srbija), Sebas Velasco (Španija), Resto (Srbija), Seck (Španija) i Pijanista (Srbija). Malakkai je nacrtao dečaka koji spava na slonu koji je kućica za ptice. Corte mi je objsanio da je slikao majku prirodu koja sa svoje centralne pozicije na zidu emituje život drugim šumskim bićima. Resto je iskoristio priliku da uradi Džekija, nikad većeg! Crtali su čarobnu šumu. Svako u svom stilu. Ali, kad se pogleda ceo zid, priča teče bez pauze.

I možda je najlepše od svega, kada dvanaest po svemu različitih umetnika zajedno slika jednu bajku, to što tu bajku možeš da čitaš kako ti mašta prohte.

Arsek, Erase, Malakkai, Artez

Arsek, Erase, Malakkai, Artez

Piros, Corte, Junk, Monsta

Piros, Corte, Junk, Monsta

Resto, Pijanista

Resto, Pijanista

Sebas Velasco

Sebas Velasco

Foto: Igor Svetel i STREET SMART BELGRADE