ULIČNA KALIGRAFIJA

Taman kad su sklonili pustinju ispred Ušća, novi pesak prekrio je plato ispred Kulturnog centra Beograda. Stiže poruka „ima i ponešto zanimljivo za tebe“ i link sa detaljima. Čitam: „Od 20. do 31. avgusta ispred Kulturnog centra Beograda pravimo plažu. A na plaži? Različiti programi za srednjoškolce: radionice, filmski program, koncerti, žurke, druženje…Braća Burazeri, TKV, Marina Marković, Žolt Kovač…i Bojan Lacmanović“.
Bojan Lacmanovic kaligrafija
Nedelja, 25. avgust, plaža, Bojan drži radionicu o primeni kaligrafije u street artu, nekoliko zrna peska u baletankama, poneko u torbi, papiri, flomasteri, malo treme, jer to je prva radionica koju drži, crvena lampica na diktafonu i početak jedne lepe priče…
KCBičKCBič radionica kaligrafijeKako si spojio kaligrafiju i street art?
Idem u četvrti razred tehničke škole Drvoart, smer za drvorezbara. Prve dve godine smo učili kaligrafiju. Tako sam krenuo sa celom pričom. Iz školske kaligrafije sam izvukao neki svoj stil. Preneo sam ga na ulicu, tj. počeo sam da se bavim kaligrafijom i u street artu. Street artom se bavim već tri godine. Kad sam počinjao logično niko nije znao za mene. Ali nije teško povezati se sa street art umetnicima. Ja na primer skoro svakog dana upoznajem neke nove. Polako sam ušao u sve to. I eto sad već ljudi počinju da čuju za mene.

Koliko si redovan na ulici i gde sve možemo da vidimo tvoja slova?
Nekad pišem jednom u dve nedelje, nekad pet puta nedeljeno, nikad se ne zna. Obično idem gradom sa društvom i biramo mesto koje možemo u tom trenutku da ispišemo ili da iscrtamo. Imam radove od Brankovog mosta, preko Dorćola, Zvezdare, Rakovice, sve do Višnjičke banje. Najponosniji sam na svoj poslednji rad „Ne razmišljaj o onom što nemaš već o onom šta sve možeš sa onim što imaš“.
Wony
Kako biraš tekst koji ćeš ostaviti na zidu?
Tražim na internetu citate naših ili stranih pisaca, naučnika i umetnika…

Radiš samo slova ili…
Uradio sam i nekoliko karaktera. Pre dve godine sam radio postere, ali to verovatno više nije živo. Uradio sam i jedan grafit na grupnom crtanju u Mostraskoj ulici. A za Urban fest ove godine spremam karakter i kaligrafiju.

Da li postoji neko od umetnika na koga se ugledaš?
Ugledam se na Niels Shoe Meulmana, koji je osnovao kaligrafite 2007. godine, ali sam ga ja otkrio tek pre nekih godinu dana. A na domaćoj sceni sam trenutno jedini koji se bavi kaligrafitima.

Gde bi nekome posavetovao da ode da vidi najbolji street art u Beogradu?
Dorćol mi je omiljeno mesto, jer tamo idem u školu, pa znam ceo taj kraj i sve grafite. A i tu su održana tri Meeting of styles.

Nastavak sledi, po dogovoru, kad iskrsne dobra rečenica kojom će progovoriti neki beogradski zid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.