#ZAZUBICE

Priče o letovanju, i o jednoj galeriji otrgnutoj od snova, recept za limunadu sa iseckanom nanom, narendanim đumbirom i pola krastavca, slatka ulična intervencija, po efektu koji će ostavljati na prolaznike krštena u #zazubice.
Iva Brkic keramicki puding

Prvi deo: SMOOTHIES OD BRESKVE SA ŠARENIM MRVICAMA @stan_atelje_galerija

Našle smo se na sedamnaestom spratu, skoro u oblacima, kaže da voli da se ističe. Zato je matematiku zamenila keramikom. Bila je to ljubav iznad proseka otkrivena u jednoj radionici keramičkih suvenira u Bigzu. Između ostalog bilo je to i bekstvo od stroge geometrije.
„Ne volim simetriju i kad je sve pod konac. To shvatam kao mučna ograničenja – i u životu i u mojim radovima.“ Zavirila sam joj u atelje, kaže pala je bomba, zapravo vlada neki predivan haos, crteži, skice, četkice, muški alat, kalupi, smese, glazure, boje, napukle šoljice i ozbiljni radovi.
Spremila je smoothies od breskve sa šarenim mrvicama za kolače, smestila me na kauč sa pogledom na beskonačne detalje i počela priču:
„Je l’ znate ono kad ste mali pa mislite da su vam igračke žive, pa ih poređate u kutiju kad završite s igranjem, ali tako da im bude udobno? Ja i dalje razmišljam na taj način dok pravim šoljice, kolače, čajnike… Bitno mi je da se međusobno lepo slažu i da im je udobno kad su zajedno. Svaka forma, svaki oblik me asocira na neku osobu ili životinju. Tu sve počinje. Šoljice i kolači su mi posebno inspirativni. Volim kad ne razmišljam o njihovoj funkcionalnosti i kad se fokusiram na to da istaknem stidljivost neke šoljice, druželjubivost čajnika, raspravu između dva kolača… Najsrećnija sam kad mi se učini da se neki predmet pomerio, prodisao.“
Iva Brkic kermikaDrugi deo: KAFA I LIMUNADA @Ljutić

Meni je bio potreban streetart razlog da je smestim na blog, njoj je bilo potrebno da je neko malo pogura da krene da se nadovezuje na grad. Prva stanica, skoro otkriveno a već omiljeno mesto, Ljutić. Tačnije izbočen zid ispred ulaza u baštu. Pauza za kafu i limunadu. Druga stanica Ulična galerija.
Dva odvažna pudinga, jedan roze, jedan beli, pregršt šarenih hrabrih puslica. Recept – u slojeve boje i glazure zamutiti poneku jaku osobinu i prstohvat samostalnosti, jer ulica je predivna i ulica je surova.
Novi slatkiši iskrsnuće niotkuda, po Marfiju, baš onda kad vam bude pao šećer.
Iva Brkic ulicna keramika
Iva Brkic ulicne intervencije
Iva Brkic keramicki slatkisi

4 thoughts on “#ZAZUBICE

  1. Pingback: All about ceramics | stihnaasfaltu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.