PLES SA ULICOM

Ranije smo se sretali u filmovima i starim muzičkim spotovima. Prošle godine prvi put, pa drugi, treći, peti…u Knezu.
Knez Mihailova ulica, putujući podijum, uokviren uvek gužvom hipnotisanih, nasmejanih i pomalo napetih izraza lica, a u sredini bbojsi, izvode neshvatljive vratolomije. Izgleda tako lako kad oni to rade. Asfalt je mekši, vazduh je gušći, gravitacija na pauzi… Zapravo, odlično se zabavljaju. I logično, izmamljuju osmehe.BBoys Knez
Anđelko Pavlović a.k.a. Angelo malo na uličnom podijumu, malo za mikrofonom, malo na mom blogu, kao glasnik cele ekipe. “Mi smo zapravo spoj dve ekipe, Đani i ja kao Students of rhythm i Yugoslavian bboys u sastavu Padre, Goofy i Kića.”

Zašto ne igra i neka b-girl sa vama? Koliko se uopšte devojke kod nas bave uličnim plesom?

Ima samo nekoliko devojaka koje su aktivne. Razlog je to što je underground ples fizički veoma zahtevan. A i malo se gubi ženstvenost u njemu.

BBoys Knez 2

Odakle želja da se bavite brejkdensom?

Breakdance je komercijalni naziv, više volimo breaking ili bboying. Uglavnom smo ga viđali na stranim spotovima i bilo nam je vauuuu.

Danas si trener brejkinga. Kako se stiže dotle?

Najpre sam naučio da igram u školi plesa, kao i ostali, a posle smo osnivali svoje crew-ove, to su male plesačke familije. Srđan (Đani) i ja smo krenuli još pre 13 godina i jedini smo aktivni među pionirima tog plesa kod nas.

Kako izgleda domaća b-scena?

Naša scena je nikad manja, ali ipak veoma kvalitetna. Trenutno su aktivne tri ekipe: Students of rhythm, Yugoslavian bboys i Recognize. Odlazimo na takmičenja u inostranstvo i ostvarujemo sjajne rezultate. Padre i Goofy su prošle godine bili treći na Outbreak-u, jednom od najjačih svetskih takmičenja. Međutim u scenu je potrebnu ulagati i fizički i materijalno. Mi se dosta trudimo, ali nemamo finansijsku podršku. Sve moramo sami. Ja se pored plesa, bavim i organizacijom takmičenja i performansa. Veoma je teško to raditi u Srbiji, stalno u minusu. Jedan od načina da se malo zaradi je street performans. Prvo sam ga radio na hrvatskom primorju preko leta, pa sam preneo i na beogradske ulice i narod je lepo prihvatio.

BBoys Knez 3

Leti igrate u Knezu, a šta radite zimi?

Zimi dosta treniramo, uradimo poneki nastup na televiziji, neku reklamu, spot ili koncert…

Ulične nastupe unapred osmišljate ili improvizujete?

Nastupe pripremimo, ali uvek ima i mesta za improvizaciju, jer je publika različita, a od njih sve zavisi. Nekad vrište, nekad aplaudiraju, nekad su zapanjeni, a nekad nema ni glasa. Ali ok, nama je uvek drago kad uspemo bilo kome da izmamimo osmeh na lice.

Pa pre nego što stisnutog novčanika odšetate sa njihovog nastupa, razmislite koliko košta osmeh i treperenje jer ste učinili dobro delo ;) Neprocenjivo! I u beskraj zabavno!

6 thoughts on “PLES SA ULICOM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.