Find your way to fly

Letenje nije samo stvar fizičkih predispozicija. Letenje je i ekvivalent mašti. Kad se tako postavi jednačina možemo da poletimo uz pomoć papirnog aviona, svežnja helijumskih balona, malenog cepelina, nevidljivih propelera na tregerima… Sva ta improvizovana krila rade na snove i na želju da ih prigrlimo. Artez je shvatio taj mehanizam, pa nam je nacrtao uputstvo za letenje „Find your way to fly“: četiri murala i četiri predloga.Find your way to fly by Artez

Kako je nastao slogan „find your way to fly“? I o kakvom je letenju tu reč?
Slogan “Find your way to fly” nastao je spontano, kao naslov prve skice. Želeo sam da nacrtam nešto što će inspirisati posmatrača. Vodio sam se idejom da ću ako uspem da zamislim nešto nemoguće i to potom prenesem na papir, na taj način stvoriti konkretan dokaz da je nemoguće ipak moguće, bitno je samo pronaći način da to što želimo ostvarimo. Tako je nastala skica petla koji leti uz pomoć majušnog cepelina, a koju sam prošle godine iskoristio za oslikavanje murala na zidu arhitektonskog fakulteta u Bukureštu. Mada mislim da mural koji sam oslikao u Nju Delhiju najbolje ilustruje šta je zapravo potrebno da biste se vinuli u oblake – par tregera i malo mašte!

Koji je tvoj način da poletiš?
Ja trenutno stojim sa obe noge čvrsto na zemlji. Pronašao sam ono čime želim da se bavim i sada svom snagom radim na ostvarenju snova. Više volim da mislim da se moje „letenje“ odnosi na sve one ptice koje ne mogu da polete zbog svog kaveza. Ima previše ljudi koji su zaglavljeni u kolotečini svakodnevnice i ne vide izlaz i te situacije. Moji murali su namenjeni onima kojima je potrebno nešto da se pokrenu, da im izmami osmeh na lice i inspiriše ih da sagledaju svoj život iz drugačije perspektive. 

Sva ta četiri rada, jasno je povezana su temom, ali i veličinom. Da li je preduslov da se „razletiš“ na zidu i da zid bude baš velik?
U poslednje vreme imam sve više prilike da radim velike zidove što mi daje mogućnost da crtam komplikovanije motive, a da pritom ne izgubim puno vremena na rešavanje detalja sprejem. Sprej kao alat za crtanje ima prednosti i mane, koje pre svega utiču na brzinu izvođenja. Ukoliko je razmera pogođena ni najkomplikovaniji detalj ne oduzima previše vremena, a efekat dobijen na kraju intenzivniji je zbog dimenzije celog rada. Trudim se da svaki rad prilagodim dimenzijama zida i lokaciji što veoma često utiče i na to koliko ću se razleteti na zidu.

Imaš li neki precizan plan: koliko će se murala naći u seriji, gde ćeš ih raditi, hoćeš li ih rasute po svetu ipak okupiti na jednoj izložbi? Ili pak planovi sputavaju letenje?
Baš sam pre neki dan ugovorio datum za izložbu u jednoj maloj galeriji, simbolično, u kraju grada u kom su rođeni beogradski grafiti. Radovi iz serije „Find your way to fly“ sigurno će se na neki način provući kroz izložbu, ali mislim da još nije trenutak da otkrivam detalje celog projekta.

Find your way to fly, Eastern Lab, Bukurešt, Rumunija, oktobar 2013.

Eastern Lab, Bukurešt, Rumunija, oktobar 2013.

Find your way to fly, Street Art Delhi festival, Nju Delhi, Indija, ferbuar 2014.

Street Art Delhi festival, Nju Delhi, Indija, ferbuar 2014.

Find your way to fly, Bistro Bar, Beograd, Srbija, oktobar 2014.

Bistro Bar, Beograd, Srbija, oktobar 2014.

Find your way to fly, Artez & Lonac, Flaster Jam, Banja Luka, BiH, novembar 2014.

Flaster Jam, Artez & Lonac, Banja Luka, BiH, novembar 2014.