GRAFFITI NA GRADELE

Brač, nedavno je upisan na listu želja. Ali ne samo zato što na slici izgleda kao raj u raznim nijansama zelene i plave, već zato što ima sadržaj i u drugim bojama, onima sa Montanine palete, jedan festival nastao kao zbir nekolikih ljubavi: leto, more, muzika, grafiti, druženje, roštiljanje… San svakog crtača, reklo bi se, ali pre svega Marka Boka, san koji je preneo u stvarnosti i nazvao ga Graffiti na gradele.graffiti na gradele 2015

Moram da priznam, nisam imala predstavu šta znači gradele, pa sam izguglala i našla: roštilj za pečenje ribe, i dalje nisam sigurna da li je to pravo značenje, ali zabavno zvuči – grafiti na roštilju?

Točno si interpretirala naziv, doslovno je riječ o graffitima na roštilju :) Kad smo prve godine organizirali jam nismo puno razmišljali o imenu i kada nas je vrijeme stisnulo zapitali smo se što ljeti najviše volimo. Odgovor je bio graffiti i gradele, odnosno roštiljanje, pa se iz toga rodio ovaj naziv pored kojega se u međuvremenu uspostavila i vrlo zvučna kratica GNG.

Kad smo kod roštiljanja, koja je prosečna temperatura na Braču krajem jula?

Oko 35 stupnjeva. S tim da su narednih dana najavljena i do 43 stupnja :)

Većinu crtača kad bih pitala gde još nisu crtali, a voleli bi, obično je odgovor bio: bilo gde na nekoj plaži. Možeš li da opišeš kako to izgleda crtati na osrtvu? Da li je zaista rajski kako zvuči?

Vjerojatno se očekuje odgovor u stilu „nema boljeg crtanja od crtanja na otoku uz more“, no kada sam kao osnovnoškolac krenuo crtati graffite bila je to nova stvar u Bolu, a skoro i na samom otoku, bilo je puno negativnih komentara i neodobravanja, ni roditelji nisu bili najsretniji, no nisam odustajao i, evo, danas sam od svoje prve prave zanimacije napravio strukturiranu priču, koja okuplja sve više mladih ljudi iz sve većeg broja zemalja. Tek danas mogu reći da zaista uživam u crtanju na otoku.

Verovatno te svi to pitaju, ali nekako je važno da se ponovi – kako si došao na ideju da od hobija napraviš festival?

Ljeta sam provodio u Bolu sa dvojicom prijatelja iz Zagreba, koji su ujedno i prvi writeri koje sam uopće upoznao. Kako je Bol mjesto koje i nema što ponuditi mladima u posljednjih nekoliko godina, odlučili smo sami sebi ljeto učiniti zanimljivijim i to radeći ono što najviše volimo. Svako ljeto bismo crtali po napuštenim prostorima, te smo odlučili malo strukturirati to crtanje, napraviti od njega javni događaj uz glazbu, piće i hranu, te se dobro zabaviti. I sjajno je prošlo! Iduće godine festival je trajao tri dana zahvaljujući velikoj potpori i razumijevanju ravnateljice Centra za kulturu Bol, Ivane Bošković Ivičić, stoga smo se i mi počeli više truditi oko organizacije tijekom cijele godine.

Festival postoji već četiri godine, šta se sve promenilo za to vreme? I koliko je sada lakše ili teže organizovati jedan takav događaj?

Promijenilo se to da smo u četiri godine narasli nekoliko puta, ali ne po broju dana trajanja festivala, već po kvalitetu realiziranja aktivnosti koje smo isplanirali, uz što manje poteškoća i problema. Promijenilo se i to da je GNG počeo dobivati veliku podršku i van Bola, da nam se javlja sve više partnera i izvođača koji nas žele podržati.
Važno je reći da unatoč rastu koji imamo, ne mijenjamo ideje i vrijednosti kojima se vodimo od početka, a to je da volonterski, neprofitno i DIY što bolje realiziramo zacrtane planove. Takav pristup radu ćemo nastojati zadržati i dalje, jer vjerujem da se zdravom motivacijom koja nije utemeljena na želji za profitom, treba graditi priča poput ove.

Kako ste birali crtače koji će učestvovati na festivalu? Po slavi, po stilu, po bojama…?

Festival se prije svega bazira na prijateljstvu i podršci, pa nam je želja skupiti što više prijatelja crtača, kako bismo im ponudili prostor za razvoj svoga rada, posebice u predivnom mjestu poput Bola. Ti isti prijatelji onda preporučaju neke druge crtače, čemu smo uvijek otvoreni kako bismo se što bolje svi skupa povezali i potom proširili suradnju i krug prijatelja.
Ne postavljamo rigidne kriterije za odabir, već upravo suprotno, imamo vrlo otvoren pristup, kojim želimo podržati i mlađe crtače i one koji zaista zaslužuju biti pod povećalom zbog svog rada i truda. Ove godine odlučili smo napraviti i izložbu nekih naših prijatelja, kako bismo na jedan viši nivo digli njihov rad i pokušali im proširiti platformu za djelovanje.

Kraj jula je jek sezone, Bol je sigurno pun turista. Ko se više raduje festivalu, turisti ili lokalci?

Imam osjećaj da imamo sve veću podršku od strane turista, koji ciljano dolaze na festival, pa prema datumima festivala prilagođuju svoje godišnje odmore i planove za ljeto. U potpunosti su prihvatili ideju koju promoviramo i vesele se što imaju razloga doći u Bol, jer veliki dio njih kaže da nikada ne bi došli, jer, nažalost, ponude za njih nema.
Što se lokalne zajednice tiče, podršku imamo od mlađe populacije i jednog dijela starijih mještana/ki, no i dalje se borimo sa nekim negativnim komentarima vezanima za buku koju proizvedu koncerti koje organiziramo dva dana u tri mjeseca ljeta. To je nešto što ne mogu nikako razumijeti, no nadam se da će se u narednom razdoblju i ti negativni komentari nestati.
Svojim radom fokusiramo se na sve one željne dobrog provoda u Bolu, a nastavit ćemo se truditi da pridobijemo i one koji nas još nisu u potpunosti prihvatili kako bismo bez lošeg osjećaja mogli nastaviti graditi započeto.

graffiti na gradeleGraffiti na gradele 2013.
Graffiti na gradele 2014
graffiti na gradele 2

Kad se festival završi, za njim ostaju neki predivno iscrtani zidovi. Ali šta još?

Festival od prve godine ne djeluje samo u Bolu, već pokušavamo organizirati aktivnosti tijekom cijele godine po ostatku Hrvatske, a ove zime planiramo otići i u obližnje zemlje. U posljednjoj godini umrežili smo se sa Backyard Art Festivalom iz Donjeg Miholjca, Ferragosto Jamom iz Orahovice, te mladim antifašistkinjama grada Zagreba, s kojima smo radili warm up turneju po Hrvatskoj, a novi partneri javljaju nam se iz dana u dan.
Od ovog festivala trudimo se napraviti priču koja se neće vezivati isključivo za partijanje, već svoje kanale pokušavamo što više društveno angažirati, povezati što više mladih izvođača i volontera te pozitivno utjecati na zajednicu.

One thought on “GRAFFITI NA GRADELE

  1. Pingback: UNITED COLORS OF BELGRADE – WARM UP! | stihnaasfaltu.rs

Comments are closed.