SAMO IGRA JE VAŽNA

Jesu li i vama počele učestalo da iskaču notifikacije na Fejsu: taj i taj je dodao event koji će vas možda zanimati?
Pa, da se podsetimo šta to beše event – večeras u 20h u galeriji Art for All (Kralja Petra 4a) Petar Popović Piros otvara prvu samostalnu izložbu: Igra ega i alterega! 🚀
Izlozba Igra ega i alterega PirosPrvobitni termin za izložbu simbolično je trebalo da bude 1. april, a onda je korona odradila svoju šalu. Sledeći datum: 8. jul. I opet vanredno stanje. Čak su krenule i interne šale – kad Piros zakaže izložbu, znaš da se sprema novi covid talas! I evo je sad, treća sreća, kao lekcija iz istrajnosti u ostvarivanju snova!

Zeleni kosmički džep

“Zeleni kosmički džep”, kombinovana tehnika, 55,5x43cm, 2020.

IGRA EGA I ALTEREGA

Još sredinom marta Piros i ja smo jedan razgovor pretočili u tekst za katalog. Ukoliko ne ugrabite katalog na otvaranju, evo i ovde – bujica Pirosovih zamršenih misli prevedena u moje reči:
“Pre tačno godinu dana Petar je zacrtao: toliko i toliko murala, nijedan dan bez crteža, digitalna brošura, sajt, online prodavnica… i samostalna izložba! Godinu dana kasnije, sve stavke sa liste su čekirane.

Piros Traganje

Rad „Traganje“ predstavlja slagalicu sastavljenu od segmenata deset murala koji su nastajali u rasponu od deset godina. Puzle su bile sastavni deo murala tokom njihovog nastajanja, a po završetku crtanja umetnik ih je skidao sa zida bez ideje kakvu to tačnu sliku sklapa, uzidajući se u lepotu spontanosti. Naziv rada potiče od potrebe umetnika da u potrazi za autentičnim izrazom ovekoveči transformaciju svog stila kroz vreme.

Radni naziv izložbe bio je Traganje, jer nikako nije uspevao da definiše svoj rad. Da li je slikar? Ili je dizajner? Ili muralista pre svega? Rasplamsao se na više stana i učinilo mu se da se u tome izgubio. Međutim, njegove razne veštine ne granaju se pravolinijski. One se prepliću. Jedan stil podstiče drugi i nemirnoj mašti daje prostora da se neprestano igra. I otud „Igra ega i alterega“, a ne borba. Petar je talenat razvijao u školi, a Piros je skill kalio na ulici. Tek kad se ukrste ego i alterego, dobija se kompletna slika njegovog stvaralaštva.

Rad Igra ega i alterega

Rad „Igra ega i alterega“ okosnica je cele izložbe, ali i simboličan prikaz umetnikove nemirne ličnosti. Ego i alterego prikazani su kao crni i beli entiteti zategnuti gumicom koja ih drži u ravnoteži dok se oni vrte oko zamišljene ose. Ti entiteti zapravo predstavljaju dva različita pristupa u Petrovom stvaralaštvu: školski i ulični. Iako dijametralno postavljeni, ti pristupi nisu u kontrapunktu. Naprotiv, jedan stil podstiče drugi i tako igra ne može da se zaustavi!

Postavka je podeljena u dve prostorije i dve logične celine – jednom dominira sprej, a druga je nastala kao sudar pera i akvarela. Da bi sve bilo još razigranije, te opipljivije, pored radova na papiru, kartonu, platnu, drvetu… tu su i dve skulpture. Izvukao je azbuku i Džamutku sa zida i dao im treću dimenziju.

“Azbuka”, materijal: metal i mermer, dimenzije: 60x60cm, postament: 60x30x5cm, 2020.

Svaki rad ima neku svoju istoriju. A sve te priče naslanjaju se jedna na drugu i čitaju se kao celina. Izložba je zamišljena i kao igra koja poziva posmatrača da oslušne eho jednog rada u drugom, te da dešifruje kaligrafske kodove, i da samovoljno tumači apstraktne motive. Jer na kraju krajeva, samo igra je važna!”

ps. Ko ne stigne na otvaranje, izložba će trajati do 30. septembra!