UNITED COLORS OF BELGRADE – WARM UP!

Sve i da pu! pu! pu! ništa ne znate o uličnoj umetnosti, da vam daleko-bilo nisu poznata imena kao Flying Fortress, Lunar, Star, Endo, Wuper ili Rage, da ste ne-daj-bože prečuli za Paint Kartel i Street Smart Belgrade…skroz nebitno! Cover za event je sam po sebi neodoljiv.UNITED COLORS OF BELGRADE - WARM UP!

Da najpre rastumačimo igru reči u nazivu događaja: „United Colors Of Belgrade / Warm Up!“. Jasno je da u pitanju domišljat osvrt na tamo neki brend na čiji pomen zamišljamo boje u svim nijansama koje postoje i jasno je onda da će boje prštati na samom dešavanju. Ono što je još važnije jeste to da ova manifestacija ujedinjuje domaću crtačku scenu (dva po aktivnosti i kvalitetu najjača street art kolektiva u gradu: Paint Kartel i Street Smart Belgrade) u jedinstvenoj nameri, a to je kako u najavi jam-a stoji: „pružanje veće vidljivosti ovoj vrsti umetničkog izraza na kulturnoj sceni Beograda“.
A Warm Up!, pa, o tome će se pričati na proleće!

United Colors Of Belgrade Vol 1 održan je pre dve godine u organizaciji Paint Kartela. Bio je to flešbek u vreme kada su prvi grafiti zamenili sivi zid, budući da su se za tu priliku ponovo latili sprejeva pioniri beogradske crtačke scene. Ovog puta postavka je nešto šarenija – tu su strani umetnici, domaći crtači, mlade nade, old skuleri… Flying Fortress, Lunar, Star, Endo, Wuper, Resto i članovi Paint Kartel-a iscrtaće pet zidova u Višnjićevoj 10 (bivši Supermarket concept store).

Pre nego što (kol’ko prekosutra) vidite umetnike na delu, upoznate ih lično i možda im ukradete sprej da i sami malo boje prsnete na zid, evo prilike da ponešto o njima i unapred saznate:

1. ZID: Flying Fortress & Lunar, umetnici u gostima. Prvi dolazi iz Hamburga, drugi iz Zagreba. Pored toga što obojica šure na svetskom nivou, zajedničko im je i to da šaraju karaktere po kojima su bez greške prepoznatljivi. Flying Fortress crta Teddy Troopera, medvedića sa šlemom avijatičara sa američkog bombardera iz Drugog svetskog rata, a Lunar mačka koji je, kako sam kaže, najbolji odraz njegove ličnosti.

Ovog leta uradili su zajednički mural na festivalu Graffiti na gradele. Rezultat kolaboracije je mašta puštena s lanca. Zato zajedno nastupaju i na ovom jam-u.

2. ZID: Star je novosadski umetnik koji voli da eksperimentiše sa različitim stilovima, tehnikama, teksturama, formama. Ne dopušta nam da se naviknemo na jednoličan obrazac. Bavi se dizajnom, ilustracijom, leteringom… pa sve to izmiksa i na zidu. Jedno je sigurno – u njegovom portfoliju nema monotonije, a svaki sledeći zid je neminovno iznenađenje.

3. ZID: Wuper i Endo. Zajednička crta ovoj dvojici umetnika je to što su obojica napravili iskorak iz klasičnih grafita, te tako izgradili neponovljive stilove. Zajedničko im je i to da su obojica likovnjaci i majstori realizma. Ono po čemu su posebni jeste Wuperov prekaljeni skil za wildstyle i Endovi kubistički kolaži. A magija nastaje u trenutku kada se sve to izmeša.


4. ZID: Resto aka Rage je beskrajno maštovit i talentovan mladi umetnik, bez kojeg bi nam grad bio mnogo manje basnovit. Crta Džekija, pirate, vrapce, pčele, zmije, meduze, vukove, lisice… Sve na gomili ili pojedinačno. Obično je tu i neki oblačić, a u njemu srce, nota, kruna… ili poruka koja nas tera da se zamislimo.

Last but not least! 5. ZID: Članovi Paint Kartel-a su domaći umetnici koji su već godinama aktivno prisutni na crtačkoj sceni. Deluju kao celina, ali svako od njih se posebno ističe u određenoj tehnici. Baš zato što svako radi ono što najbolje ume i voli (najvažniji recept da bilo šta u životu ispadne kako valja), svaki rad je diskretna rasprava sa pameću „k a k o je ovo moguće!“.

UNITED COLORS OF BELGRADE - WARM UP! - Pain Kartel

One thought on “UNITED COLORS OF BELGRADE – WARM UP!

  1. Pingback: REKONSTRUKCIJA - Festival ulične umetnosti - stihnaasfaltu.rs

Comments are closed.