#ZAZUBICE

Priča mi o letovanju, pa o jednoj galeriji otrgnutoj od snova, zapisuje mi recept za limunadu sa iseckanom nanom, đumbirom i pola krastavca, a potom kujemo plan za slatku uličnu intervenciju, po efektu koji će ostavljati na prolaznike krštenu u zazubice.Iva Brkic keramicki puding

Prvi deo: SMOOTHIES OD BRESKVE SA ŠARENIM MRVICAMA

Našle smo se u Ivinom stanu na sedamnaestom spratu, skoro u oblacima, kaže da voli da se ističe :) Zato je matematiku zamenila keramikom. Bila je to ljubav iznad proseka otkrivena u jednoj radionici keramičkih suvenira u Bigzu. Između ostalog bilo je to i bekstvo od stroge geometrije.
„Ne volim simetriju i kad je sve pod konac. To shvatam kao mučna ograničenja – i u životu i u mojim radovima“, priča Iva Brkić. Zavirila sam joj u atelje, kaže „pala je bomba“, a zapravo vlada neki predivan haos, crteži, skice, četkice, muški alat, kalupi, smese, glazure, boje, napukle šoljice i ozbiljni radovi.
Spremila nam je smoothies od breskve sa šarenim mrvicama za kolače, smestila me na kauč sa pogledom na beskonačne detalje (biljke, slike, crteže, keramike, džidže kojekakve) i počela priču:
„Je l’ znate ono kad ste mali pa mislite da su vam igračke žive, pa ih poređate u kutiju kad završite s igranjem, ali tako da im bude udobno? Ja i dalje razmišljam na taj način dok pravim šoljice, kolače, čajnike… Bitno mi je da se međusobno lepo slažu i da im je udobno kad su zajedno. Svaka forma, svaki oblik me asocira na neku osobu ili životinju. Tu sve počinje. Šoljice i kolači su mi posebno inspirativni. Volim kad ne razmišljam o njihovoj funkcionalnosti i kad se fokusiram na to da istaknem stidljivost neke šoljice, druželjubivost čajnika, raspravu između dva kolača… Najsrećnija sam kad mi se učini da se neki predmet pomerio, prodisao.“

Iva Brkic kermika

Drugi deo: KAFA I LIMUNADA

Meni je bio potreban streetart razlog da je smestim na blog, njoj je bilo potrebno da je neko malo pogura da krene da se nadovezuje na grad. Prva stanica, tek otkriveno, a već omiljeno mesto: Ljutić. Tačnije izbočen zid ispred ulaza u baštu. Pauza za kafu i limunadu. Druga stanica: Ulična galerija.
Dva pudinga, jedan roze, jedan beli, pregršt šarenih puslica našli su svoje mesto na ulici. Recept – u slojeve boje i glazure zamutiti poneku jaku osobinu i prstohvat samostalnosti, jer ulica je predivna i ulica je surova.

zazubice by Iva Brkićzazubice

Novi slatkiši iskrsnuće niotkuda, po Marfiju, baš onda kad vam bude pao šećer.

4 thoughts on “#ZAZUBICE

  1. Pingback: All about ceramics | stihnaasfaltu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.